Tipuri de droguri care pun in pericol sanatatea

Drogurile reprezinta cel mai mare pericol social, intrucat comportamentul consumatorilor de droguri intra deseori in conflict cu normele societatii. Acestea sunt clasificate in functie de domeniul in care se face referire la ele. In domeniul juridic, drogurile sunt clasificate in functie de consecintele produse in urma consumarii lor.

Drogurile sunt clasificate de autoritatile delegate cu controlul social, acestea evaluand atat drogul cu efectele sale (benefice sau nocive) la nivel social, cat si consumatorul drogului cu statutul si nevoile acestuia. In urma acestor evaluari, drogurile sunt clasificate in droguri legale (ilicite) sau droguri ilegale (ilicite, posesia, utilizarea sau vanzarea fiind interzisa).

tipuri de droguri

Drogurile clasificate ca fiind legale sunt: cafeaua, ceaiul, ciocolata, alcoolul, dar si substantele psihotrope eliberate doar cu prescriere medicala, care au efect asupra creierului (antidepresive, calmante, somnifere etc.). Psihotropele nu fac parte din categoria stupefiantelor, dar acestea pot duce la dependenta, ele nefiind interzise, se impune doar o limita in consumul lor. In ultimul timp, este dezbatuta ideea care sustine crearea unor locuri speciale, in care persoanele cu risc de drogodependenta sa poata sa consume droguri tari supravegheati si evidentiati sociomedical.

In ultimul timp, a aparut o noua problema legata de drogurile obtinute prin sinteza sau artificiale, cazul celor din categoria amfetaminelor (substante sintetice stimulative cu intrebuintare limitata) ce provoaca efecte grave cum sunt drogul dansului sau drogul violului. Acestea sunt destinate fie medicinei, fie cercetarii, dar nu toate efectele secundare sunt cunoscute.

Substantele sintetice au fost interzise datorita efectelor secundare si consecintelor negative aparute in urma cercetarilor efectuate dupa punerea acestora in circuitul medical. Pe langa acestea, exista si alte substante folosite in alte domenii ce nu sunt oficial cunoscute ca fiind droguri, de catre autoritatea competenta, acestea nu sunt interzise, chiar daca au efecte nocive.

Lista produselor si substantelor stupefiante interzise este elaborata in Romania de catre Ministerul Sanatatii, dar aceasta sufera mereu actualizari si completari, evident fiind faptul ca si legislatia internationala este depasita de aceste situatii.

Ai pareri despre produs?

Mesajul tău*

Nume*