Asistarea sociala a bolnavului psihic: Art-terapia

Asistarea sociala a bolnavului psihic se impune cu necesitate in primul rand prin faptul ca persoanele cu disabilitati psihice sunt mai vulnerabile in fata problemelor de ordin social, material si afectiv relational.

Indiferent de modul in care bolnavul psihic dobandeste maladia, schimbarea pe care o aduce o asemenea situatie, impunand atat bolnavului cat si familiei sale, prietenilor sai, comunitatii si, in fine, societatii in general, sa acorde o atentie speciala acestuia, sa-i faciliteze procesul de recuperare si reintegrare sociala, pentru a putea sa continue sa fie un membru activ al societatii in ciuda disfunctiilor creeate de situatie. In acest sens, grupul de art-terapie reprezinta o metoda eficienta de lucru in munca cu bolnavii psihic, in cadrul procesului de resocializare.

Art-terapia

Grupul de art-terapie constituie un cadru adecvat de rezolvare a problemelor din domeniul sanatatii mintale (ajutand la relaxare – vezi si detaliile despre Chocolite), deoarece, un rol deosebit in procesul resocializarii bolnavului psihic il are reteaua sociala care poate sa fie o importanta resursa in evolutia procesului de recuperare.

Asistentul social care lucreaza cu bolnavii psihic trebuie sa aiba in vedere aspectul mobilizarii tuturor resurselor care pot ajuta bolnavul psihic si familia acestuia sa faca fata problemei actuale si problemelor care vor aparea, aceasta inseamna sa identifice persoanele semnificative din viata clientului si sa le faca constiente de importanta suportului lor pentru familia bolnavului psihic.

Prin intermediul grupului de art-terapie, asistentul social poate ajuta bolnavul psihic in procesul de recuperare, in vederea dezvoltarii unor capacitati, deprinderi, abilitati si resurse mai ales atunci cand cand se cunfrunta cu situatii din care acesta nu mai vede nicio iesire.

Asistarea sociala a bolnavului psihic: Art-terapia

Alta latura sensibila a personalitatii bolnavului psihic este aceea a modului in care acesta percepe realitatea, experienta prin care trece si careia va trebui sa-i faca fata. El trebuie ajutat sa inteleaga care este importanta urmarii tratamentului medicamentos si psihoterapeutic si trebuie ajutat sa constientizeze consecintele pe care le-ar putea avea intreruperea tratamentului. In cadrul grupului de art-terapie aceste probleme pot fi rezolvate prin suportul reciproc al membrilor grupului si prin intermediul metodei propriu-zise de lucru.

Prin metode proprii asistentei sociale se poate interveni in vederea atenuarii efectelor negative ale bolii mentale asupra persoanei in cauza si asupra familiei acesteia. Astfel, prin art-terapie se pot obtine rezultate bune in acest sens. Art-terapia de grup constituie un cadru adecvat de aplanare a tensiunilor interfamiliale care apar mai ales in familiile in care exista persoane care prezinta boli psihice.

Aceasta presupune o buna cunoastere a realitatii si a tendintelor ce caracterizeaza viata sociala a bolnavului psihic si de asemenea o buna cunoastere a muncii cu grupul de art-terapie. Mai putin utilizata la noi, art-terapia este o metoda de lucru care, planificata si aplicata corect, isi poate dovedi eficacitatea mai ales in munca cu bolnavii mental.

Ai pareri despre produs?

Mesajul tău*

Nume*